20 april 2017

Vragen over de positie van medewerkers van de gemeente door ons gesteld tijdens de Raadsvergadering van 19 april

In de raadsvergadering van 22 februari jl. is de motie ‘aandacht voor de organisatie’ door het college overgenomen.

In deze motie werd o.a. geconstateerd dat de OR van Renkum een negatief advies heeft uitgebracht over het transitieplan Connectie en dat de OR van Renkum zorg heeft uitgesproken over de gevolgen van de overdracht van de uitvoeringstaken voor zowel de vertrekkende als voor de achterblijvende medewerkers. In de overwegingen van de motie werd het belang van goede communicatie met alle betrokken partijen in alle fasen van de besluitvorming benadrukt. En ook dat het voor het welslagen van de operatie Connectie van belang is de betrokkenheid van de medewerkers bij deze operatie te vergroten. De opdrachten die de raad aan het college gaf, lieten aan duidelijkheid niets te wensen over en…. zijn door het college overgenomen.

We zijn nu twee maanden verder. Sinds 22 februari is er van het college over de uitvoering van de motie niets vernomen. Wel hebben we vanuit de organisatie diverse signalen gekregen waaruit blijkt dat de overdracht van de uitvoeringstaken aan de Connectie, om het maar heel eufemistisch te formuleren, niet zonder slag of stoot verloopt. We kregen ook signalen over een nog verder verslechterde cultuur en van een nog grotere gelatenheid, van boosheid en teleurstelling onder medewerkers.
 
Dit is voor onze fractie aanleiding het college de volgende vragen te stellen.
1. Wat is de reactie geweest van het bestuur van de Connectie op het negatieve voorlopige advies van de OR?
2. Zijn er de afgelopen maanden gesprekken geweest tussen het bestuur van de Connectie en de OR en/of tussen het college en de OR?
3. Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat zijn de uitkomsten van deze gesprekken geweest?
4. Bent u tegemoet gekomen aan de door de OR in het advies verwoorde bezwaren? Zo ja op welke wijze? Zo neen, waarom niet?
5. Waarom heeft u uw toezegging niet gestand gedaan de raad de afgelopen maanden te informeren over de uitvoering van het transitieplan?
6. Op welke wijze heeft u aan het in de motie genoemde cultuuraspect aandacht gegeven en welke inspanningen heeft u verricht om de betrokkenheid van de medewerkers bij de operatie Connectie te vergroten?
7. Wanneer verwacht u de raad, zoals toegezegd, voor de eerste keer interactief te informeren over de voortgang die is geboekt met de uitvoering van het voorstel dat in de Najaarsnota 2016 op bl. 99 is verwoord?