12 december 2023

Renkum in de toekomst

In de Raadsvergadering van woensdag 29 november 2023 namen we een belangrijk besluit. Hoe kunnen we als gemeente Renkum de dienstverlening en de voorzieningen op peil houden de voorzieningen voor onze inwoners behouden? Hoe blijft Renkum ook op langere termijn een goede werkgever? Renkum in de toekomst? Zo denkt de PvdA-fractie erover.

Renkum in de toekomst, keuzes

Als gemeenteraad is het onze opdracht keuzes te maken die bijdragen aan een goede toekomst. Soms zijn die keuzes klein en gemakkelijk, soms groot en ingewikkeld. Het besluit dat voor lag, was best een spannend besluit. We besloten niet hoe onze toekomst er precies uit komt te zien, maar wel in welke richting we verder gaan werken aan een goede toekomst.

Wij vinden dat het doorlopen proces, waarvan de Raad opdrachtgever was, zorgvuldig was. Het leidde tot een helder advies, onderzoeken van het toekomstscenario: herindeling. Dit heeft ook bij de PvdA tot discussie geleid. Soms is het erkennen van een ongemakkelijke uitkomst noodzakelijk voor het echt aanpakken van het probleem.

Autonomie

Voor ons was een belangrijke vraag: “Hoe behouden we ook in de toekomst ook onze autonomie als Raad?” en  “Hoe kun je als vertegenwoordigers van je inwoners direct invloed kunt uitoefenen op beleid en de uitvoering daarvan?” Bij alle vormen van samenwerking in regelingen (zoals in de meeste andere scenario’s) met andere gemeenten betekent het dat je daar dan ook afspraken over moet maken en dus je directe invloed moet delen. De democratische legitimatie van het lokaal bestuur wordt het beste geborgd in het voorkeursscenario: het onderzoeken van herindeling, en dat telt voor de PvdA zwaar mee.

Identiteit

Een andere vraag was het behoud van identiteit. Uit het onderzoek onder onze inwoners blijkt dat ze zich eerder verbonden voelen aan het dorp waar ze wonen dan aan de gemeente Renkum als combinatie van 6 dorpen. Daarom is het belangrijk dat je als je herindeling onderzoekt je tegelijk ook bekijkt hoe je kunt investeren in de versterking van wat wij noemen dorpsgericht werken, zodat de afstand tussen bestuur/ambtelijk apparaat door een schaalvergroting middels herindeling en de inwoners niet groter of zelfs te groot wordt.

Renkum in de toekomst

Hoe zien wij het vervolg? Wij willen ruim baan voor het goede gesprek in onze dorpen hierover. Inwoners moeten zich hierover kunnen uitspreken. Vandaar dat we hebben meegewerkt aan een amendement dat dit ook expliciet borgt en dat kon rekenen op een ruime meerderheid in de Raad.

Wij kunnen ons goed voorstellen dat er vragen leven. Neem contact op met onze fractie en wij gaan daarover graag met u in gesprek.

Rita Weeda (fractievoorzitter)
[email protected]

www.pvda.nl