Peltfonds heeft Renkumse initiatieven beloond

7 maart 2018


Afgelopen maandag werden vijf actieve verenigingen in de gemeente Renkum in het zonnetje gezet.  In een bijeenkomst in het zalencentrum Lebret kregen zij elk de gelegenheid zich te presenteren en te vertellen over hun werkwijze en de uitdagingen waarmee ze te maken hebben. Daarna ontving elk van deze clubs een cheque van € 500,-  als blijk van waardering voor hun bijdrage voor de lokale gemeenschap.

Deze cheques kunnen elk jaar worden uitgereikt door het Peltfonds van de plaatselijke PvdA-afdeling, als stimulans van initiatieven die goed zijn voor het samenleven in Renkum. Het orkest Symphonic Friends kreeg de ondersteuning voor haar initiatief om komende zomer in de steenfabriek bij kasteel Doorwerth een muziekuitvoering te geven. Daarbij worden met hulp van serviceclubs als de Lions en de Rotary kaartjes uitgedeeld onder bewoners van verpleeg-en verzorgingstehuizen in de gemeente. Tevens helpen de serviceclubs bij het vervoer van de mensen. Uiteraard kunnen ook anderen een kaartje kopen.

De Oranjevereniging Doorwerth/Heveadorp werd gewaardeerd om haar plannen om voor de jeugd komende koningsdag weer een aantrekkelijk programma op te stellen. De Oranjevereniging liet weten dat zij grote behoefte heeft aan meer mensen die het willen helpen organiseren. Maar de vereniging heeft ook behoefte aan vrijwilligers op de dag zelf en aan financiële bijdragen. Hoe meer leden er komen, hoe meer leuke dingen er mogelijk worden in Doorwerth en Heveadorp.

De Vrienden van (verpleeghuis) De Molenberg laten komende zomer het Circus in de Zorg naar Oosterbeek komen om op deze wijze de bewoners van alle verzorgings- en verpleegtehuizen in Oosterbeek de kans te bieden op een leuk uitstapje. Deze vereniging van familieleden van bewoners is er op uit om leuke dingen te organiseren – zaken die de kwaliteit van het leven ten goede komen – maar die binnen de normale budgetten van de tehuizen niet mogelijk zijn.  Ook hier hoopt het bestuur op versterking door betrokken familieleden.

Het Liefdesliederenkoor ontving eveneens een cheque van € 500,- vanwege haar gedurfde initiatief om volgend jaar in de RK-kerk in Renkum de Johannes Passion uit te voeren. Deze Passion is nooit eerder in de gemeente Renkum ten gehore gebracht en daarmee is dit initiatief al uniek. Bovendien is het voor het ambitieuze koor weer een stap voorwaarts in de ontwikkeling van de koorleden. Het koor is inderdaad ooit begonnen met liefdesliederen maar heeft zich in een reeks jaren steeds meer gewijd aan de klassieke muziek. Zo werd twee jaar geleden het requiem van Brahms gezongen. En komend jaar dus “de Johannes” van Bach. Niet allen wat moeilijkheidsgraad dus een uitdaging maar ook wat betreft de financiële kant van het verhaal.  Een geldelijke waardering van het Peltfonds werd dan ook gewaardeerd.

Tenslotte was er een cheque voor de Biljartvereniging Molenberg die haar oefenochtenden heeft in het gelijknamige verpleeghuis. Als dank voor de zaalruimte die de biljarters er ter beschikking krijgen leveren de leden tegenprestaties voor de bewoners van het tehuis. Zo verzorgen ze de bakken met geraniums in en voor het tehuis en dekken ze in de eetzaal een aantal keren per week de tafels voor de mensen van de dagopvang en van de aanleunwoningen. De vereniging is met 22 leden actief op de wedstrijden in de regio Gelderland-zuid. De leden hebben voor hun wedstrijdtenue nieuwe gilets nodig en een beetje ondersteuning van het Peltfonds werd dan ook als prettig ervaren.

De heer Pelt stichtte in de jaren ’20 van de vorige eeuw een meubelfabriek aan de Lebretweg. Hij was een sociaal voelende idealist die zijn werknemers al een acht-urige werkdag bood voor dat wettelijk verplicht was. Hij bood hen ook winstdeling aan en bouwde voor hen een badhuis en een zaal voor cultuur en ontspanning : het huidge zalencentrum Lebret.

Vlak daarbij bood hij aan de voorgangers van de PvdA en van het FNV  gratis een stuk grond aan waar zij voor hun activiteiten een clubhuis konden bouwen. Toen deze grond werd verkocht en er een bescheiden bedrag over bleef kon de plaatselijke PvdA het Peltfonds instellen om ieder jaar initiatieven te sponsoren die het samenleven in de gemeente Renkum ten goede komen.