Vragen fractie van de Partij van de Arbeid over de ‘pensioenpot’ politieke ambtsdragers.
Blijkens een artikel in Binnenlands Bestuur van 21 november 2014 zetten gemeentes te weinig geld opzij voor het pensioen van hun politieke ambtsdragers. Waar een voorziening van ongeveer 1 miljard euro nodig is, is deze in werkelijkheid slechts 500 miljoen euro. De cijfers in het artikel zijn ontleend aan een onderzoek door Deloitte Pension Advisory in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het rapport van Deloitte constateert dat de decentrale overheden voorzieningen beschikbaar hebben voor reeds opgebouwde pensioenaanspraken van politieke ambtsdragers. Echter, op basis van het rapport kan worden geconcludeerd dat niet alle aanspraken door voorzieningen op de begroting en reserveringen worden gedekt.
1. Heeft de gemeente een voorziening getroffen voor de opgebouwde pensioenafspraken van politieke ambtsdragers?
2. Zo ja, welke omvang heeft deze voorziening op dit moment?
3. Zo ja, voor welk aantal politieke ambtsdragers is deze voorziening getroffen?
4. Wat is het totaalbedrag van de pensioenaanspraken (ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen) van politiek ambtsdragers?
5. Is ter dekking van de pensioenaanspraken vermogen afgezonderd, bijvoorbeeld in de vorm van kapitaalverzekeringen of bankrekeningen met als doel daaruit de pensioenuitkeringen te betalen? Gaarne een toelichting bij het antwoord.
Eén van de verklaringen voor de tekortschietende voorziening is dat een gemeente ervoor kan kiezen om voor de jaarlijkse uitbetaling van pensioenuitkeringen geen voorziening te treffen (of voor slechts een deel van de pensioenuitkeringen een voorziening te treffen) maar de jaarlijkse kosten hiervan op te nemen in de meerjarenraming.
6. Geldt deze situatie ook voor de gemeente Renkum?
7. Indien ja, welke financiële risico’s zijn er voor de gemeente aan deze situatie verbonden?
De getroffen voorzieningen zijn aldus het rapport, soms ontoereikend voor het door de gemeente gestelde doel. Dit is te verklaren door het niet jaarlijks laten berekenen van de voorziening of het toepassen van eigen methodes voor het bepalen van de voorziening
8. Geldt deze situatie ook voor de gemeente Renkum? Gaarne een gemotiveerd antwoord.