Schriftelijke vragen aan het College van B&W over de voedselbank
Gebruik Voedselbank
De laatste dagen bereiken ons via de landelijke pers berichten dat het aantal gebruikers van de Voedselbank toeneemt. Als verklaring wordt gegeven dat, de groep mensen die in armoede verkeert, ondanks de economische groei, toeneemt. Ook uit de gemeente Renkum komen die signalen van toename van het aantal gebruikers van de Voedselbank. Uit eerdere rapportages van de Voedselbank bleek dat er ook verschillen zijn in de aantallen tussen de uitgiftepunten in de dorpen. Zo zou het aantal gebruikers in Renkum/ Heelsum boven het landelijke gemiddelde liggen.
Dit vormt de aanleiding voor de PvdA-fractie om een aantal vragen over het huidige gebruik van de voedselbank te stellen.
1. Graag ontvangen wij recente informatie over het aantal gebruikers van de voedselbank in de verschillende dorpen binnen de gemeente Renkum. Is er een toename t.o.v. 2017 en 2018 te zien?
2. Hoe verhouden de aantallen gebruikers zich met het landelijk gemiddelde en met name met vergelijkbare gemeenten?
3. Indien er sprake is van een toename: Is er dan inzicht in de achterliggende oorzaken?
4. Zijn de mensen die een beroep kunnen doen op de Voedselbank voldoende in beeld? Wie doet de doorverwijzingen?
5. Vaak staat de noodzaak om een beroep te doen op de Voedselbank niet op zichzelf en is er ook sprake van andere problemen (bijvoorbeeld schulden), is er in dat geval sprake van een integrale aanpak?
6. Wanneer kunnen wij de Minima Effect Rapportage tegemoetzien? Kunnen we ervan uitgaan dat die op 2 oktober aanstaande bij de behandeling van de kadernota Sociaal Domein beschikbaar is?