Door op 15 juni 2015

Permar

Laat er geen misverstand over bestaan. De PvdA draagt Permar een zeer warm hart toe. We hebben zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en daarmee de verplichting te zorgen voor de continuïteit van Permar. Bij onze fractie was de schrik en de teleurstelling dan ook groot toen we geconfronteerd werden met de jaarcijfers van Permar over 2014 en de sombere verwachtingen voor 2015. Ook in onze fractie zijn de vragen gesteld die in veel andere fracties en in andere Permargemeentes gesteld zijn:
Is de informatie die we regelmatig hebben gekregen over Permar adequaat geweest?
Waren de voorspellingen over het resultaat van Permar te rooskleurig, te veel wishful thinking?
Is het toezicht op deze gemeenschappelijke regeling wel goed geregeld?
Is er kritiekloos vertrouwen in de directeur geweest? (Behaalde resultaten in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. )
Is de organisatie van Permar in control?
Is de beoogde cultuuromslag wel  gerealiseerd?
Maar we vroegen ons ook af  wat wij in Renkum  hebben gedaan of nagelaten om de problemen waarmee Permar kampt te voorkomen:
Hebben wij als raad van Renkum ‘onze‘ bestuurder bij Permar  voldoende scherp gehouden.
Hebben wij als raad ons in slaap laten sussen door de goede berichten over Permar?
Hebben we als gemeente voldoende ’werk’ bij Permar neergezet?

Hoe nu verder? Trekken we vanavond of later in de raad conclusies over de gang van zaken? Wordt Barbertje, wie dat dan ook moge zijn, gehangen en gaan we over tot de orde van de dag?  Dat lijkt ons niet verstandig.  Alle feiten moeten beschikbaar zijn voordat we  conclusies trekken. Wij ondersteunen daarom het voorstel van de raad van Ede voor een onafhankelijk onderzoek waarin Renkum participeert als volwaardig deelnemer en betaler en dus met twee raadsleden (oppositie en coalitie) zitting neemt in de begeleidingscommissie. Wat betreft de hoofvragen van het onderzoek sluiten we aan bij de vragen die door Barneveld zijn geformuleerd.  Bij dit alles met de kanttekening dat er op korte termijn verdere duidelijkheid komt over zaken zoals onderzoeksdoel en onderzoeksopzet, taak en rol van de begeleidingscommissie en de kosten van het onderzoek. Wij zijn geen voorstander van andere onderzoeken uit te voeren door het bestuur of dit nu het algemeen bestuur dan wel het dagelijks bestuur is. De voorgenomen opdracht van het DB van Permar moet dan ook worden geannuleerd.
Tenslotte: het college stelt de raad voor een zienswijze in te dienen op de voorgestelde begrotingswijziging 2015. Wat onze fractie betreft mag deze zienswijze wel wat uitgebreider en scherper, dit mede met het oog op het voorgenomen onderzoek. Onze fractie is in overleg met andere fracties om bij deze zienswijze voor de a.s. raadsvergadering een amendement op te stellen.