1 juli 2016

Ons verhaal over Jan Splinter in Renkum tijdens het 2 e deel van de raadsvergadering op 30 juni jl.

Al eerder stond Jan Splinter op de agenda van de raad. We vroegen toen aan het college nog een keer in overleg te gaan met Jan Splinter om tot een compromis te komen. Dat compromis kwam er maar het blijkt niet werkbaar. Met name de huidige openingstijden zijn belemmerend voor het bedrijf. Zodanig zelfs dat bij handhaving van deze openingstijden het einde van de kringloopwinkel onvermijdelijk is.

PRD en RZS hebben met een motie de situatie weer onder de aandacht van de raad gebracht. Zij stellen voor het college op te dragen te komen tot een partiële bestemmingsplanwijziging waarin Jan Splinter wordt gedefinieerd als een bedrijf waardoor het tevens mogelijk wordt de winkeltijdenwet toe te passen.

Laat er geen misverstand over bestaan. Onze fractie is overtuigd van de betekenis van dit bedrijf voor de mensen die er werken en voor de inwoners van Renkum en onderschrijft dat het bedrijf een waardevolle bijdrage levert aan onze economie. We zouden niets liever zien dan een acceptabele oplossing. Maar we hebben moeite met de voorgestelde motie.

We weten niet welke ontwikkelingen er zijn geweest waardoor het compromis nu als niet werkbaar wordt ervaren

Handhaven, zo staat in de motie, betekent het einde van het bedrijf. Waarop is dat gebaseerd?

Is niet handhaven of een beetje handhaven verstandig. Diverse keren is er door de raad aangedrongen op een consistent handhavingsbeleid van het college. Ook gisteravond bij de behandeling van het bestemmingsplan Oosterbeek Zuid kwam dit weer naar voren.

We kunnen de gevolgen van het door RZS en PRD voorgestelde oplossing niet overzien. Is er precedentwerking? Heeft het gevolgen voor het toekomstige gebruik van de locatie?

Een bestemmingsplanwijziging kost tijd. Is die tijd er nog. Of houdt het bedrijf tijdens de bestemmingsplanprocedure op te bestaan?

Alles afwegende hebben we besloten niet voor de motie stemmen.

Maar daarmee is het verhaal niet af. Jan Splinter blijft in de kou staan.

We doen daarom het verzoek aan onze burgemeester of hij bereid is in overleg met betrokkenen na te gaan of er andere oplossingen mogelijk zijn die wel acceptabel zijn. Kijk als buitenstaander met een frisse blik naar het dossier en zet u rijke bestuurlijke ervaring in om tot een creatieve oplossing te komen.