Door raadslid Rita Weeda
Bij veel mensen valt deze maanden de energienota op de mat en dan blijkt dat in zeer veel gevallen de energieprijzen fors stijgen. Ook in onze gemeente Renkum.
De afgelopen jaren zijn er wel subsidiemogelijkheden gekomen om te kunnen besparen op de energiekosten. Veel van die maatregelen zijn echter vooral beschikbaar voor huiseigenaren die financieel in staat zijn te investeren in hun woning. De verwachting is echter dat de stijging van de energieprijzen vooral de bewoners van huurwoningen en huiseigenaren met een kleine portemonnee onevenredig gaat treffen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat met name huishoudens met een kleine portemonnee in slecht geïsoleerde woningen te maken hebben met energiearmoede, waarvan ongeveer 75% in een woning van de corporatie woont. Terwijl voor mensen met een kleine portemonnee en mensen in de bijstand de sterke stijging van de energieprijzen de kosten kunnen oplopen tot 20 % van hun maandlasten.
Reden voor het ombudsteam van de PvdA om in gesprek te gaan met inwoners van Renkum tijdens een spreekuur in Ons Middelpunt in Doorwerth, nadat we al signalen hadden gekregen uit het Huis van Renkum dat mensen in
de problemen dreigden te raken. Die gesprekken leerden ons dat Inwoners vaak niet voorbereid zijn op de gevolgen van de forse stijging van de energieprijzen en vaak niet bekend zijn met maatregelen om op energie te besparen. En dat ervoor laaggeletterden en inwoners van Renkum voor wie Nederlands de tweede taal is, een extra drempel bestaat om kennis te nemen en gebruik te maken van besparingsmogelijkheden. Daarom hebben wij een motie ingediend bij de begrotingsbehandeling om het college op te roepen een offensief tegen energiearmoede te lanceren. Na enige discussie met name met de VVD, die aangaven dat mensen zo langzamerhand wel moesten weten hoe ze kunnen besparen, is de motie unaniem door de Gemeenteraad aangenomen. Daarnaast is er een amendement aangenomen om geld te reserveren voor klimaatbeleid. Hoewel we daar niet mee ingestemd hebben omdat het onduidelijk was wat er met dat geld moest gebeuren, kun je ook van de nood een deugd maken. De wethouder heeft na vragen van de PvdA toegezegd dat hij dit geld zou besteden voor het tegengaan van energiearmoede. Bovendien verwachten we dat er extra geld komt van de RIjksoverheid voor deze problemen.
Waar zou het offensief uit moeten bestaan?
Er 150 miljoen euro is gereserveerd door het kabinet om kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening en/of een slechte energetische staat van hun woning te ondersteunen via gemeenten, die in buurten waar veel energiearmoede voorkomt gericht aan de slag kunnen gaan. Dat en het gerichter inzetten van de mogelijkheden die de gemeente nu al heeft kan het verschil maken voor mensen met een kleine portemonnee.
Allereerst mensen in de dorpen en wijken actief opzoeken. Er is een energieloket bij de gemeente maar dat is vooral digitaal en telefonisch te benaderen. Dat kan beter door:
- Energiecoaches van het Energieloket proactief op pad te sturen om bewoners van huurwoningen te adviseren over de besparingsmogelijkheden
- Te onderzoeken of het mogelijk is energiecoaches in te zetten die beschikken over ervaring met laaggeletterden en mensen voor wie Nederlands de tweede taal is;
- Daarbij de bestaande duurzame initiatieven in de wijken te benutten;
- Een oproep te doen aan onze inwoners die kennis en kunde hebben op het gebied van energiebesparing en deze zouden willen inzetten voor het offensief tegen energiearmoede.