12 januari 2016

Antwoorden op onze eerder gestelde vragen inzake afvalverwerking per 2017

Onlangs stelden wij vragen aan het College inzake de afvalinzameling. Inmiddels zijn de antwoorden binnen. Hieronder nogmaals de vragen met daarbij de antwoorden.
 
In de vergadering van de gecombineerde commissies leefomgeving, inwoners en bedrijvigheid op
13 januari 2016 zal het voorstel Afvalinzameling Renkum worden behandeld. Onder ‘ juridische consequenties’ is in het voorstel aangegeven dat na goedkeuring door de raad van dit voorstel de afvalstoffenverordening en uitvoeringsbesluit aangepast moeten worden.
 
In de wet Milieubeheer is geregeld hoe ingezetenen en belanghebbenden betrokken moeten worden bij de voorbereiding van een besluit om de afvalstoffenverordening te wijzigen.
Volgens deze wet moet de gemeenteraad bij de voorbereiding van een zodanig besluit de ingezetenen en belanghebbenden betrekken op de wijze voorzien in de krachtens artikel 150 van de Gemeentewet vastgestelde verordening . Ook wordt in deze wet verwezen naar de Algemene wet Bestuursrecht
In de inspraakverordening van onze gemeente is o.a. bepaald dat elk bestuursorgaan ten aanzien van zijn eigen bevoegdheden besluit of inspraak wordt verleend bij de voorbereiding van gemeentelijk beleid. En dat het ter volledige beoordeling van de gemeenteraad blijft ten aanzien van welke beleidsvoornemens inspraak wordt verleend. Inspraak wordt altijd verleend indien een wettelijk voorschrift daartoe verplicht, zoals de voorbereiding van het hiervoor genoemde besluit tot vaststelling van een afvalstoffenverordening die afwijkt van artikel 10.21 van de Wet milieubeheer.
 
De artikelen uit de Algemene Wet Bestuursrecht die van toepassing zijn op de inspraak betreffen o.a. de inspraakprocedure, het maken van een verslag van hetgeen tijdens de inspraakprocedure mondeling naar voren is gebracht, wat met de zienswijzen wordt gedaan en de wijze van openbaarmaking van het verslag.
 
Naar aanleiding van het voorgaande stelt de fractie van de Partij van de Arbeid de volgende vragen aan het college:
 
In het raadsvoorstel wordt onder ‘draagvlak’ verslag gedaan van de stappen die zijn gezet ter voorbereiding op het nieuwe afvalbeleid.
 
1 Is het college van mening dat met deze stappen voldaan is aan de hiervoor genoemde voorwaarden wat betreft inspraak voor de aanstaande wijziging op de Afvalverordening? Gaarne een onderbouwd antwoord waarin o.a. wordt ingegaan op de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad in dezen en het gestelde t.a.v. de inspraakprocedure.
 
Antwoord college: neen. De bedoelde inspraakprocedure zal worden voorbereid door het college, op de wijze zoals dat gebruikelijk is bij bestemmingsplannen. Dit houdt in dat wij u bij de vaststelling van de Afvalstoffenverordening tevens vragen om in te stemmen met de gegeven reacties op de ingediende zienswijzen gedurende de inspraakprocedure. De gegeven conceptreacties, sturen wij voor de vaststelling ter kennisname aan de indieners van de zienswijzen. Nadat u met de gegeven reacties heeft ingestemd, informeren wij de indieners van de zienswijzen over de resultaten van de inspraakprocedure.
 
2 Indien het antwoord op vraag 1 neen is.
 
Wanneer kan de raad dan een voorstel tegemoet zien om alsnog aan de hiervoor gestelde voorwaarden te voldoen, waarin aandacht voor de wijze waarop inwoners en belanghebbenden worden betrokken bij de voorbereiding van een besluit om de afvalstoffenverordening te wijzigen vóór de behandeling van het voorstel Afvalinzameling Renkum in de raad?
 
Antwoord college: Medio januari 2015 heeft een sessie plaatsgevonden met raads- en commissieleden. Daarin is met elkaar gesproken over de mogelijkheden om te komen tot een andere manier van afvalinzameling waarbij tegemoet wordt gekomen aan de ambities van het coalitieakkoord. Vervolgens is in de raadsbrief van 17 april 2015 (kenmerk 135863) een uiteenzetting gedaan van de stappen die gezet worden om te komen tot een nieuw afvalbeleidsplan. Daarin is melding gemaakt dat nadat uw raad heeft ingestemd met het afvalbeleidsplan invulling wordt gegeven aan een spoedige uitvoering van de gemaakte keuzes.
 
Nadat uw raad heeft ingestemd met het ‘Afvalbeleidsplan Gemeente Renkum 2016-2020’ gaat het college over tot het opstellen van een nieuw ‘ontwerp afvalstoffenverordening gemeente Renkum’. Deze conceptverordening wordt via de gebruikelijke kanalen (Hoog en Laag, www.renkum.nl, twitter en facebook) aan de inwoners bekend gemaakt en voor een periode van 4 weken ter inzage gelegd. Ingezetenen en belanghebbenden kunnen hier een zienswijze op indienen. Na de ter inzage periode worden alle reacties beoordeeld en verwerkt in een verslag. Waar nodig wordt de afvalstoffenverordening daarop aangepast . Vervolgens wordt de afvalstoffenverordening samen met het verslag van de ingekomen zienswijzen ter vaststelling aangeboden aan uw raad. Naar verwachting is dat in de zomer van 2016.
 
3 Indien het antwoord op vraag 1 ja is.
 
Wanneer kan de raad dan het in artikel 3:17 Awb genoemde verslag (eindrapportage) verwachten met een volledig overzicht van zowel de mondelinge als de schriftelijke inspraakreacties en wat het bestuursorgaan met deze zienswijzen heeft gedaan.