Huisvesting vluchtelingen
Naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander van 19 augustus heeft de PvdA het college enkele vragen voorgelegd over de voortgang van de huisvesting van vluchtelingen.
In het bewuste artikel wordt geconstateerd dat veel Gelderse gemeenten de hun door het rijk opgelegde taakstelling nog niet hebben gerealiseerd. Renkum, aldus de Gelderlander, heeft halverwege dit jaar minder dan 50% van het aantal te huisvesten vluchtelingen gehuisvest. De bron van het artikel is de website van het platform ‘Opnieuw Thuis’, waarin VNG, de rijksoverheid en de gezamenlijke woningcorporaties samenwerken. Renkum moet, zo leest de PvdA op die website, tot en met 31 december nog 43 vluchtelingen huisvesten. Vergeleken met andere gemeenten in de regio blijft Renkum achter met het huisvesten van vluchtelingen.
1 Is de voor Renkum geconstateerde achterstand in huisvesting een incident of is het niet kunnen realiseren van de taakstelling een probleem dat al langer speelt?
Antwoord college: Het gaat om een incident. Wij hebben 2014 met een achterstand afgesloten en dat werkt dit jaar door. Temeer daar voor 2015 de taakstelling nog eens is opgehoogd. De landelijke toestroom van vluchtelingen vraagt om het beschikbaar stellen van meer woningen bij gemeenten.
In 2014 was de taakstelling voor vergunninghouders asiel 32. Voor 2015 is de taakstelling opgelopen naar 53 en wij verwachten dat dit aantal in 2016 zal oplopen tot boven de 65 personen. In de afgelopen jaren waren er vaker kleine achterstanden en die konden vlot worden weggewerkt. Nu de druk groter is wordt dit lastiger.
2 Welke factoren zijn volgens u verantwoordelijk voor de opgelopen achterstand in het huisvesten van vluchtelingen?
Antwoord college: Deels wordt dit verklaard door de opgelopen achterstand in 2014. Het heeft ook te maken met de beperkte beschikbaarheid van sociale huurwoningen. Vivare heeft voor een project aan de Hogenkampseweg in Renkum wisselwoningen nodig en daarom komen er minder woningen vrij voor nieuwe huurders.
3 In veel gemeenten worden vluchtelingen gehuisvest in nauwe samenwerking tussen de gemeente, Vluchtelingenwerk en de corporaties. Geldt dit ook voor Renkum?
Antwoord college: Ja. De samenwerking tussen gemeente, Vluchtelingenwerk en corporatie Vivare verloopt al jaren goed.
4 Indien nee, op welke wijze is de huisvesting in Renkum geregeld?
Antwoord college: n.v.t.
5 Indien ja. Welke afspraken zijn er door Renkum met Vluchtelingenwerk en de woningcorporaties gemaakt wat betreft het huisvesten van vluchtelingen?
Antwoord college: Tot nu toe worden in de productovereenkomst met Vivare afspraken gemaakt over het beschikbaar stellen van woningen voor doelgroepen waaronder de vergunninghouders asiel. De afspraken zijn gebaseerd op de halfjaarlijkse taakstelling van het rijk.
Met Vluchtelingenwerk bestaat een subsidie-/inkooprelatie. Wij maken jaarlijks afspraken over de aantallen trajecten voor de opvang, coaching huisvesting en zelfredzaamheid, van nieuwe inwoners met een verblijfsvergunning asiel. De maatschappelijk begeleiders (veelal Renkumse vrijwilligers) helpen de nieuwe inwoners bij het huren van de woning, het aanvragen van inkomen/uitkering, de inrichting van de woning. Zorgen voor de noodzakelijk (gezondheids-)zorg en de start van (taal-)onderwijs voor kinderen en volwassenen. De focus bij de begeleiding ligt op zelfredzaamheid en integratie.
Onder de grote toestroom van vluchtelingen uit Syrië bevinden zich veel gezinnen. Daar speelt het proces van gezinshereniging en na-reizigers. De na-reizigers tellen mee voor de taakstelling wanneer zij in Nederland zijn en in Renkum wonen. De wachttijd bij gezinshereniging kan oplopen tot 6 maanden nadat een vergunning (MVV) door de IND is afgegeven. Dan zit er dus een verschil tussen het beschikbaar stellen van woningen en het aantal personen dat meetelt voor de taakstelling. Inmiddels hebben wij weer 3 woningen beschikbaar gekregen voor nieuwe vergunninghouders. Op 20 augustus was daarmee het aantal van 43 terug gebracht naar 24 personen dat wij nog voor 31 december moeten huisvesten. Inclusief de nareizende gezinsleden staan er 41 personen nog op de wachtlijst. De meeste wachten in een AZC (30) en 11 volgen als na reizigers. Om iedereen op te vangen hebben wij 8 gezinswoningen nodig.
6 Welke extra inspanningen bent u van plan te gaan leveren om de achterstand in de huisvesting van vluchtelingen in te lopen?
Antwoord college: Wij hebben op 20 mei met meerdere verhuurders gesproken over onze woonvisie en tegelijk dit onderwerp op de agenda geplaatst. Hoewel de mogelijkheden buiten de sociale woningmarkt beperkt zijn was er belangstelling voor het onderwerp en komt er een vervolg op dit overleg.