“Stabiel bestuur voor Renkum”, was de titel van het rapport van de informateurs Jaap Boot en Jan Wijnia dat op 9 juli 2024 in de Raad werd besproken. Het was een lange sessie, zoals niet ongebruikelijk Renkum. Het resultaat was dat de Raad instemde met het aanstellen van twee formateurs (de voormalige informateurs) om te komen met een aangevuld College bestaande uit Groen Links, PvdA, Gemeentebelangen (uit oogpunt van continuïteit van bestuur), aangevuld met D’66, wat zo kan rekenen op een breed draagvlak in de Raad.
Er hebben twee gesprekken plaats gevonden met deze vier partijen. Dat D’66 niet zomaar in het College stapt was al tijdens de raadsvergadering van duidelijk. Voor hen is “goed bestuur” een zeer belangrijk punt. Ook wij vinden dat zeer wenselijk want we moeten nu echt gaan werken aan de samenwerking binnen de Raad en tussen Raad en College. Naast dat het toekomstige College haar rol daarin moet pakken, ligt er ook een opdracht voor de Raad zelf. De burgemeester en de griffie gaan een plan maken over de stappen die daarvoor moeten worden gezet. Het is aan de Raad om de verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering daarvan. En vooral om te laten zien dat we er niet zitten om met elkaar bezig te zijn, maar dat we er zitten voor de inwoners.
De reactie van de PvdA op het rapport van de informateurs tijdens de vergadering van 9 juli laat zien hoe wij daarmee aan de slag willen gaan.
Op 29 mei jongstleden besloot onze raad unaniem een informateur aan te stellen. Het zijn er na overleg twee geworden. De opdracht die zij meekregen was tweeledig. Het ging enerzijds over een samenwerkingsstructuur voor een college met het meeste draagvlak in de raad en anderzijds over een analyse van de bestuurlijke problematiek en aanbevelingen op basis daarvan.
De beide informateurs zijn voortvarend aan de slag gegaan. De PvdA komt na lezing van het rapport tot de conclusie dat er een duidelijk voorstel ligt voor een college met een breed draagvalk, dat er een scherpe analyse ligt van de bestuurlijke problematiek en er dat er aanbevelingen liggen hoe nu verder te gaan. Daarvoor dank.
De grote financiële opgave waarvoor de gemeente staat vraagt om een stabiel bestuur met een breed draagvlak iets wat ook geldt voor de besluiten over de toekomst van de gemeente. En ook goede relatie met de Raad en de inwoners vraagt iets van een College.
De informateurs hebben de balans opgemaakt op basis van de gesprekken die zij hebben gevoerd (en, ik lees, dat zij hebben geconstateerd dat sommige oplossingen voortkomen uit een zeker wantrouwen). Om vervolgens te adviseren te kiezen voor het bouwen aan vertrouwen en te zorgen voor een stabiel college wat kan rekenen op een breed draagvlak in de Raad. Zij adviseren nadrukkelijk voor college bestaande uit vier fulltime wethouders. Als invulling stellen zij voor om uit oogpunt van continuïteit bij voorkeur te kiezen voor de huidige college schragende partijen aangevuld met een vierde partij. Wij herkennen dat. De informateurs zien (kennelijk op basis van de gesprekken) dat het voor de hand ligt D66 te vragen deel te nemen aan de coalitie. Er zijn geen verslagen gemaakt van de gesprekken, dus wij weten ook niet exact wat er tijdens de gesprekken aan de orde is gekomen. Wel kunnen wij het spiegelen aan de inhoudelijke opstelling van D66 de afgelopen twee jaar en dan kunnen wij de redenering van de informateurs zeker volgen.
Nog iets over de portefeuilleverdeling dat is zoals de informateurs terecht stellen aan het College. Een vierde wethouder geeft ook de ruimte om dit op te pakken en daar nog eens kritisch naar te kijken.
Maar met een breed gedragen college zijn we er nog niet. Er moeten goede afspraken gemaakt; het gaat dan om goede afspraken over de communicatie naar de Raad maar zeker ook naar de inwoners. Wat betreft de communicatie van het College naar de Raad zijn door het College zeer recent al een aantal stappen gezet, waar iedereen zich blij mee toonde. En als het gaat over de inwoners daar zitten we voor en we schijnendat wel eens te vergeten als we vooral met onszelf bezig lijken zijn.
En dat is een bruggetje om naar onszelf te kijken als het over de samenwerking gaat. Er wordt een stevige analyse gemaakt van hoe wij omgaan met elkaar, ik noem een paar observaties; er is spraken van elkaar niet durven aanspraken en van intimidatie. En dat is niet van vandaag of gisteren, dat speelt al veel langer. Dat alles leidt ook tot stevige aanbevelingen. Waar we echt mee aan de slag moeten, willen wij de inwoners kunnen laten zien dat wij er voor hen zitten. Er moet hulp ingeschakeld worden om die ruimte en beweging te krijgen. Het zal niet van de ene op de andere dag veranderen ook gezien het onderlinge wantrouwen dat er is. Wat wij wel kunnen doen is vandaag leiderschap tonen en met deze aanbevelingen serieus aan de slag gaan. De PvdA wil dat doen. Zo blijft de oproep van de informateurs om leiderschap te tonen niet bij een oproep op papier. Wij willen elkaar en maar zeker ook onszelf de spiegel voorhouden.
Wat de PvdA betreft kunnen we inderdaad beginnen om onze eigen gedragscode nu eens echt in de praktijk te brengen. Respect naar elkaar te tonen.
De burgemeester en de griffie zouden daar ook wat ons betreft het voortouw kunnen nemen om met een stappenplan te komen. De uitvoering van dat plan is een gezamenlijke verantwoordelijkheid (College, Raad en griffie) . Wat de griffie betreft, de griffie is van ons als Raad, daarom hebben we ook een werkgeverscommissie die uit Raadsleden bestaat. Zo kunnen wij als Raad ook zelf een rol spelen als het gaat om het leiderschap van de Griffie.
En ten slotte de stappen die we met elkaar moeten nemen zijn, en dat zeg ik de informateurs na, nodig om een goed fundament neer te leggen voor de toekomst zodat de negatieve klank van de politiek in Renkum voor eens en voor altijd verdwijnt.
Rita Weeda
Fractievoorzitter PvdA Renkum