Een eigen huis. Een dak boven je hoofd. Het is de basis van het bestaan. En het is zoveel meer dan een stapel stenen. Je kinderen groeien erin op, je leeft in je buurt en de mensen om je heen zijn bekende gezichten. Wonen is dan ook niet voor niets een grondrecht; de overheid moet ervoor zorgen dat er voldoende woongelegenheid is voor iedere inwoner.
Er is een chronisch tekort aan woningen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn veel te lang. Starters kunnen amper hun plek vinden in het dorp waar ze willen wonen. Voor hen is het vinden van een huurwoning lastig: woningen zijn schaars en duur. Mensen met een middeninkomen vallen tussen wal en schip en verliezen steeds vaker in de wedstrijd om een fatsoenlijke woning van groot geld uit de Randstad.
De woningmarkt werkt niet meer voor onze inwoners, maar wel voor projectontwikkelaars, beleggers en banken. De PvdA wil daarom niet meer spreken over de woningmarkt, maar over echte volkshuisvesting. Dat is waar we ons voor inzetten. De PvdA gaat voor een woningvoorraad die dienstbaar is aan de samenleving, en strijdt tegen de macht van beleggers en investeerders. De uitdagingen waar we voor staan op het gebied van het verduurzamen van onze woningvoorraad, vragen om publieke regie. Daarom is de PvdA ook voor de oprichting van een regionaal Publiek Duurzaamheidsbedrijf dat met gemeentelijk geld investeert in woningen en de verduurzaming van panden. We maken ruim baan voor starters en jonge gezinnen zodat we onze dorpen divers en leefbaar houden.
- De afgelopen jaren is er te weinig geïnvesteerd in nieuwe sociale huurwoningen. De PvdA wil dat tenminste 40% van nieuwbouwprojecten uit sociale huur of betaalbare koop (tot de nationale hypotheekgrens) bestaat.
- We willen huurprijzen zo laag mogelijk houden, ook in de vrije sector. Voor nieuwe woningen maken we hiervoor harde afspraken met projectontwikkelaars en verhuurders. We zoeken de randen van wet- en regelgeving op om dit juridisch dicht te timmeren.
- We willen slim omgaan met onze ruimte. Nu is de druk op de woningmarkt hoog, maar omdat de bevolking krimpt dreigt straks ook weer leegstand te ontstaan. Daarom zijn we ook voorstander van (experimentele) tijdelijk bebouwing waar de ruimte over 15 jaar kan worden benut voor andere doeleinden zoals extra natuur.
- We willen aantrekkelijke woningen voor ouderen realiseren, zodat door doorstroming meer geschikte woningen beschikbaar komen voor jonge inwoners. Daarbij vinden we het belangrijk dat ouderen in het dorp kunnen blijven wonen waar ze zich thuis voelen.
- Via doorstroommakelaars hopen we meer ouderen een passende woning te geven, waardoor een nieuwe woning beschikbaar komt voor een gezin
- We zijn voorstander van actief grondbeleid waarbij de gemeente grond koopt van derden, bijvoorbeeld van agrariërs die van hun grond af willen.
- De PvdA wil de mogelijkheden benutten van functieverandering, door kantoren, bedrijfspanden, winkelpanden of bijvoorbeeld schoolgebouwen (tijdelijk) de functie van woning toe te kennen. We maken splitsen van grote woningen en bij leegstand anti-kraak wonen mogelijk.
- We zijn groot voorstander van initiatieven waarbij bewoners zelf het heft in eigen hand nemen om gezamenlijk te bouwen: een woningbouwcoöperatie van en voor inwoners. De PvdA wil gemeentesubsidie, begeleiding en informatie verstrekken om dit soort initiatieven te ondersteunen.
- De afgelopen jaren werd ook het participatietraject gedomineerd door projectontwikkelaars en had de gemeente te vaak te weinig regie. De PvdA neemt het initiatief in de nieuwe gemeenteraad om tot een Renkumse visie te komen op bewonersparticipatie- en co creatie. Dit in lijn met het onderzoek en de aanbevelingen van de rekenkamercommissie.
- We worden strenger naar projectontwikkelaars: afspraak is afspraak als het gaat om de maximale prijzen en ontwikkelaars gaan meebetalen aan de inrichting van de woonomgeving, bijvoorbeeld voor ontmoetingsplekken en speeltuinen.
Een fijne, groene en goed onderhouden buurt
- Groene ruimte is ontzettend belangrijk voor gezondheid, recreatie, ontspanning en fijn leven in onze dorpen. Maar de groene omgeving is ongelijk verdeeld over de dorpen. We geven daarom prioriteit aan de vergroening van het dorp Renkum.
- We zijn een groot voorstander van gemengde dorpen en buurten, waarbij allerlei inwoners door elkaar wonen. Met wijkvernieuwing willen we bereiken dat onze buurten gemengd worden en blijven. Zo gaan we tweedeling tegen.
- Bij het onderhoud van straten en wegen moeten we ervoor zorgen dat ook voor wie niet goed ter been is nog goed kan bewegen door buurten en dorpen. Elke project wordt getoetst op toegankelijkheid.
- We koesteren onze zwerfafvalbrigades en stimuleren nieuwe brigades in buurten waar ze nog niet zijn.
Woonproblemen en misstanden aanpakken
- We zijn voor de invoering van een woonplicht. Woningen zijn om in te wonen en niet om buitensporig aan te verdienen.
- We staan voor een sterke medezeggenschap van huurders en bewoners. We willen dat de huurdersvereniging een veel sterkere positie krijgt richting Vivare en meer huurders kan ondersteunen in hun belangen. Lid worden van de huurdersvereniging wordt gratis voor alle huurders.
- We introduceren in samenwerking met de Renkumse huurdersvereniging een Meldpunt Achterstallig Onderhoud en Huisjesmelkers. Hier kunnen, inwoners misstanden op het gebied van slecht onderhoud, schimmel en lekke daken melden. Maar ook problemen met verhuurders die zich niet aan de regels houden. Zo wordt duidelijk waar de problemen zitten en kan de gemeente snel optreden.