20 mei 2016

Onze bijdrage over de cultuurvisie in de commissievergadering van woensdag 18 mei jl.

Cultuurvisie

In deel 1 van de Besturingsfilosofie Renkum wordt op blz. 25 een TomTom gepresenteerd. De TomTom kent drie parallelle routes met elke twee omleidingen. Twee routes zijn bij de cultuurvisie aan de orde. Route A; de wijze waarop de inwoners meer verantwoordelijkheid nemen en/of krijgen en route  C:  het versterken van de verbinding met de burgers.

Bij route A  kun je kiezen voor geleidelijkheid (gezamenlijke actie van gemeente en inwoners) of voor plotseling terugtreden (soloactie gemeente). Bij route C kun je kiezen uit het versterken van het draagvlak van de representatieve democratie of voor het versterken van de maatschappelijke betrokkenheid van de burger.

Afgaande op de vele commentaren die er op de Cultuurvisie zijn gekomen, lijkt het er op dat is gekozen is voor de omleiding ‘plotseling terugtreden’ en heeft die keuze geleid tot het  vergroten van de maatschappelijk betrokkenheid van de burger (waardering voor de gedegen commentaren). Het resultaat is een cultuurvisie die wat inventarisatie  en ambities betreft  op instemming kan rekenen maar de keuze  om het culturele veld zelf verantwoordelijk te stellen voor een kwalitatief hoogstaand aanbod van kunst en cultuur wordt echter afgewezen.

Ik zal e.e.a. met citaten uit de vele commentaren toelichten: Sloven e.a : De nota staat vol met goede ideeën waaraan geen enkele concrete actie wordt verbonden. De invulling laat ze over aan initiatieven uit het culturele veld. De ambities worden ook op geen enkele manier financieel gedekt. Scarabee: De gemeente maakt terugtrekkende bewegingen als het gaat om de eigen verantwoordelijkheid in het kunst- en cultuurbeleid. Die geest van een terugtrekkende maar vooral van een afwachtende overheid spreekt uit deze cultuurvisie.

De inhoud van de Cultuurnota en de vele commentaren er op zijn voor onze fractie  voldoende reden om pas op de plaats te maken. De notie heeft een te hoog laissez faire laisser passer gehalte en is iets te liberaal/Heinrichs van kleur. ‘Loslaten’ zonder ook maar enige garantie te bieden voor het realiseren van de ambities, is niet acceptabel. Onze fractie kiest voor geleidelijkheid; voor een gezamenlijke actie van gemeente en inwoners. Sloven e.a. gebruikten als metafoor de kok die het menu bepaalt, zegt wat de ingrediënten zijn maar geen boodschappen wil doen en al helemaal niet koken. Onze fractie vindt dat die kok wel wat meer moet doen maar zeker ook niet alles.

We doen daarom het voorstel om op basis van de inventarisatie en de ambities uit deze notitie samen met vertegenwoordigers uit kunst en cultuur in brede zin een uitvoeringsprogramma te  schrijven. In dat programma moet zijn aangeven hoe de ambities gerealiseerd kunnen worden welke financiële middelen daarvoor nodig zijn wat van de gemeente verwacht kan/moet worden en welke rol externe partijen kunnen spelen.

Met dat uitvoeringsprogramma er bij kan de raad dan vervolgens een weloverwogen besluit nemen.