Vragen fractie PvdA over recente ontwikkelingen scheiden wonen en zorg
In reactie op de door de fractie van D’66 eerder gestelde vragen over de toekomst van Felixoord geeft het college aan dat ‘Companen’ de opdracht heeft gekregen om samen met zorgaanbieders een strategisch integraal plan voor zorgvastgoed te ontwikkelen. Dit rapport zal, aldus het college, in het vierde kwartaal van 2014 gedeeld worden met de verschillende zorgaanbieders binnen de gemeente waarna een gemeentelijke beleidslijn volgt over hoe om te gaan met scheiden van wonen en zorg en de gevolgen voor zorginstellingen en de gemeentelijke woningvoorraad.
Inmiddels zitten de zorgaanbieders niet stil: In de Gelderlander van 19 november 2014 wordt onder de kop ‘zware zorg in nieuwbouw Beekdal’ verslag gedaan van de plannen van zorgorganisatie Vilente met de locatie Beekdal. In dezelfde krant verscheen op 28 november 2014 een artikel over de ontwikkelingen op de locatie van Pro Persona in Wolfheze. En, aldus wederom de Gelderlander, sluit woonzorgcentrum Heidestein per 1 mei 2015.
De uitvoering van de plannen van deze zorgaanbieders hebben gevolgen voor bestaande zorglocaties (o.a. de 34 aanleunwoningen aan de Bart Crumstraat, die met steun van de gemeente op die locatie gebouwd zijn) en/of zijn concurrerend met gemeentelijke woningbouwprojecten (o.a. Wolfsheide in Wolfheze)
Naar aanleiding van het voorgaande heeft de fractie van de Partij van de Arbeid de volgende vragen:
1 Heeft Companen het hiervoor genoemde integraal plan inmiddels aan het college aangeboden? Indien neen, waarom?
2 Indien het antwoord op de vorige vraag ja luidt, is het integraal plan inmiddels met de zorgaanbieders gedeeld? Indien nee, waarom?
3 Indien het antwoord op de vorige vraag ja luidt, wanneer kan de raad de aangekondigde gemeentelijke beleidslijn tegemoet zien?
In de nota Wonen (januari 2014) wordt in paragraaf 4.4 bij thema 4: Wonen en zorg ingegaan op aanbod en vraag naar wonen met zorg. Op blz. 33 staat: “De gemeente wil dan ook de regie nemen om samen met zorginstellingen en woningcorporaties de huisvestingsopgave in de zorgsector inzichtelijk te krijgen en gezamenlijke strategieën te ontwikkelen v oor de opgave. “
4 Is dit citaat op dit moment (januari 2015)nog steeds uitgangspunt van beleid als het gaat hoe om te gaan met scheiden van wonen en zorg en de gevolgen voor zorginstellingen en de gemeentelijke woningvoorraad?
5 Indien nee, welke beleidslijn wordt op dit moment door de gemeente t.a.v. dit onderwerp gevolgd?
6 Bent u het eens met de stelling dat waar het gaat om het beleid hoe om te gaan met scheiden van wonen en zorg en de gevolgen voor zorginstellingen en de gemeentelijke woningvoorraad, de gemeente inmiddels ‘de regie uit handen heeft gegeven (laten nemen)’? Indien nee ,waarom?