Profielschets voor de (aanstaande) gemeenteraadsleden en commissieleden voor de PvdA in de gemeente Renkum

19 juli 2021

Profielschets voor de (aanstaande) gemeenteraadsleden en commissieleden voor de PvdA in de gemeente Renkum

Als (toekomstig) volksvertegenwoordiger voor de PvdA in de gemeente Renkum 2022-2026 beschik je expliciet over de volgende competenties en ben je akkoord voor en na de verkiezingen met de hierna beschreven uitgangspunten, afspraken en procedures:

Je morele kompas

– Je bent voor de kiezers herkenbaar als (toekomstig) PvdA-raadslid en jouw dagelijkse (politieke) handelen kenmerkt zich door inzet voor de sociaal democratische uitgangspunten en een moraal van soberheid, dienstbaarheid en integriteit (ontleend aan de Erecode PvdA).

– Je stemt in met en handelt naar de vier kernwaarden die de PvdA Renkum heeft verwoord: 1. Solidariteit 2. Rechtvaardigheid 3. Toegankelijkheid 4. Vooruitgang.

Je deelt de mening dat de volgende thema’s een belangrijke rol spelen in het prioriteiten vaststellen voor het handelen van de PvdA fractie in de raad:
+Iedereen kan meedoen.
+We zijn zorgzaam voor wie het nodig heeft.
+Het is mooi wonen in de gemeente in een sociaal klimaat en er is een waardevolle woonomgeving.
+De gemeente moet voldoende middelen krijgen van de overheid en de inwoners om de wettelijk verplichte en de aanvullende activiteiten die noodzakelijk zijn voor een sociale samenleving in de gemeente Renkum.

– Je bent PvdA-lid en je committeert je aan het lokale verkiezingsprogramma.

– Je ondertekent het PvdA integriteitsprotocol en je handelt altijd integer, ook bij druk van buitenaf.

-.Je gaat zorgvuldig en discreet om met vertrouwelijke of gevoelige informatie uit de raad/fractie/contacten met je netwerken.

Je bent spreekbuis voor de burgers

– Je bent benaderbaar voor alle inwoners van de gemeente, je luistert en neemt mensen serieus.

– Je hebt expliciet concrete ideeën over verbeteringen in de gemeente en hebt de drang om deze te realiseren, met name die verbeteringen die de burgers hebben uitgesproken.

-.Je hebt je sporen verdiend als bestuurslid in of als vertegenwoordiger van sociaal-maatschappelijke organisatie(s).

– Je bent nieuwsgierig naar wat leeft in de samenleving en bent goed op de hoogte van de maatschappelijke ontwikkelingen.

– Je hebt een voor de functie als raadslid relevant netwerk in de gemeente en kan dat ook verder uitbouwen in de periode als raadslid.

– Je beschikt over goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden en je kunt politieke kwesties in gewone taal overbrengen. Je weet wie je toehoorders zijn en je stemt je boodschap en taal daarop af.

-. Je kunt bij problemen snel analyseren en voor de betrokkenen acceptabele oplossingen aandragen. Je blijft niet onnodig hangen in een eigen standpunt om het eigen gelijk te halen.

– Je kunt op een intensieve en actieve manier gebruik maken van internet communicatiekanalen en sociale media als zender en ontvanger.

-.Je kunt debatteren, op een bewonersavond spreken en een persbericht schrijven.

-.Je weet tegengestelde belangen met een grote emotionele lading op een tactvolle wijze te hanteren en op te lossen in de raad, in themabijeenkomsten en bij individuele contacten met bewoners.

– Je kunt goed inschatten hoe men je optreden waardeert en je neemt deel aan (aangeboden) scholing om je optreden inhoudelijk en representatief te verbeteren.

Je kunt goed functioneren binnen de gemeentelijke organisatie en als fractielid

-.Je kunt goed samenwerken in een fractie.

– Je kunt je snel inwerken op nieuwe dossiers en hoofd- en bijzaken scheiden.

– Je kunt omgaan met de manier waarop in de raad en het gemeentehuis wordt geformuleerd en gecommuniceerd in woord en geschrift.

– Je hebt een breed politiek inzicht, zowel bij het politieke spel in de gemeenteraad als bij het nemen van initiatieven buiten het gemeentehuis.

-.Je bent in staat (politieke) coalities te smeden.

– Je kunt de voortgang, realisatie en effecten van politieke afspraken zoals raadsbesluiten, moties, amendementen en belangrijke toezeggingen doorzien en bewaken.

-.Je kunt een inspirerend toekomstbeeld voor de lokale sociaaldemocratie uitdragen, waarbij je afstand kunt nemen van de dagelijkse praktijk.

– Je hebt voldoende tijd en bereidheid om je voor het raadswerk in te zetten niet alleen voor geplande raads- en commissievergaderingen maar ook om regelmatig aanwezig te zijn op bijeenkomsten door (groepen van) burgers georganiseerd rond een voor de gemeenteraad relevant thema (benodigde tijdsinvestering: gemiddeld drie dagdelen per week of meer zoals in enkele piekperiodes).

Je bent actief binnen de partijorganisatie

– Je voert veel campagneactiviteiten uit.

– Je schrijft stukjes, artikelen, verslagen e.d. voor de PvdA website, sociale media Nieuwsbrief, jaarverslagen en lokale media.

– Je onderhoudt actief contact met de afdeling, met het afdelingsbestuur en met andere PvdA-bestuurslagen.

-.Je werkt actief mee aan het evalueren van het functioneren van jezelf als raadslid en de overige raadsleden

– Je werkt actief mee met het evalueren en verbeteren van de PvdA activiteiten en plannen om een beter verkiezingsresultaat in de toekomst te verkrijgen.

– Je ondertekent de interne bereidverklaring van de PvdA en verbind je hiermee aan de contributie- en afdrachtverplichtingen zoals door het landelijk bestuur vooraf zijn omschreven.

Je accepteert de verkiezingsprocedure

-. Je accepteert de kandidaatstellingslijst van de kandidaatstellingscommissie waarin rekening is gehouden met spreiding van de kandidaten over de dorpen, met de verhouding man/vrouw, met een spreiding in leeftijd en met spreiding van ervaring en betrokkenheid bij specifieke dossiers.

– Je accepteert de in dit document beschreven profielschets als een goede omschrijving van je doen en laten als je bent gekozen als raadslid en/of lid wordt van een commissie.

Aanvullende profielschets voor een (toekomstig)fractievoorzitter:

– Als fractievoorzitter voer je als vanzelfsprekend als eerste namens de PvdA fractie het woord.

– Je bent een aansprekend gezicht voor de PvdA op gemeentelijk niveau.

– Je wordt als besluitvaardige, sociaal vaardige, bindende leider ervaren in de fractie, in de raad en bij de afdeling en je zorgt dat de fractie als één team opereert.

– Je kunt de samenwerking met andere partijen in de raad bewaken en de relatie met de wethouders onderhouden en hen in hun rol houden.