Vragen aan het College van B&W over diverse zaken in Wolfheze
Onlangs heeft het ombudsteam van de PvdA Renkum een bezoek gebracht aan Wolfheze. Daar bleek maar weer eens hoe belangrijk het is om als partij te horen wat er speelt in onze dorpen. De mensen reageerden positief op ons bezoek. Een aantal vragen die wij toen hoorden, zijn door fractievoorzitter Tom Erkens aangekaart bij het college van B&W. Hieronder de vragen met de antwoorden:
Op 1 december ontvingen wij namens de heer Tom Erkens drie vragen over Wolfheze, gesteld door enkele inwoners van Wolfheze. Omdat wij van mening zijn dat de beantwoording hiervan voor alle raadsfracties van belang zijn, ontvangt u in deze memo de vragen en onze reactie hierop. Het gaat om drie verschillende situaties. De betreffende inwoners zijn apart via de heer Erkens op de hoogte gebracht.
1. De Macharislaan 20 heeft een achteringang die uitkomt op een pad. Dit pad is niet verlicht. De inwoner vindt dat vervelend omdat dit pad door meerdere mensen wordt gebruikt die daar ‘niets te zoeken hebben’. Hij voelt zich (sociaal) onveilig. Zijn verzoek is of er verlichting kan komen.
Reactie: Volgens ons beleid verlichten wij geen achterpaden, en dit paadje valt daaronder. Reden dat wij dit niet doen, is dat de meeste achterpaden niet in openbare ruimte vallen. Regelmatig zorgen bewoners in die gevallen zelf voor verlichting op het achterpad vanaf het eigen erf. Regelmatig komen er verzoeken binnen voor het verlichten van een achterpad, maar tot op heden zijn die afgewezen. Wij vinden het, met het oog op precedentwerking, onverstandig hier een uitzondering op te maken.
2. Dit gaat over het verbindingspaadje tussen de van Mesdagweg en het Hendriksplantsoen. Het paadje is twee stoeptegels breed en is op twee plaatsen wat ongelijk door opgroeiende boomwortels. Voor mensen die slecht ter been zijn, is dit zeker een obstakel. Het paadje wordt niet alleen gebruikt voor een wandelingetje, maar ook om van en naar de garage te lopen. Men loopt er dus ook met de boodschappen. De bewoners zorgen er nu al zelf voor dat het paadje vrij gehouden wordt van bladeren etc. Vanuit de buurt is de vraag over het eigendom al eens neergelegd bij zowel de gemeente als bij Vivare, maar beide instanties verwijzen daarbij naar elkaar. In het kader van veilig en zelfstandig wonen voor zelfstandige ouderen komt de vraag op om het paadje breder te maken (zoals de rest van de stoepen) en “glad” te trekken.
Reactie: Dit pad is van de gemeente. Wij gaan op basis van de door ons gehanteerde beeldkwaliteit onderzoeken of kleinschalig herstel in het klein of groot onderhoud moet en kan worden meegenomen.
3. Een huurkwestie. Een inwoner huurt een huis van Vivare. Sinds 1 oktober is er een koppeling tussen WOZ en huur die Vivare mag vragen. Er is een huurdervereniging, ingesteld door Vivare: de Renkumse huurdersvereniging in Doorwerth. De betreffende bewoner heeft een nieuw huurbedrag gekregen en vindt dit bedrag te hoog. De Renkumse huurdersvereniging is de gesprekspartner van Vivare, maar de inwoner vindt dat huurdersvereniging en Vivare dit niet goed oppakken. Hij noemt het ‘een worsteling’. Vivare zou zelf met bewoners moeten kijken naar de relatie puntentelling, huur en WOZ waarde. De inwoner heeft nu de indruk dat Vivare en de huurdersvereniging wat klakkeloos de waardebepaling van de gemeente volgen. Die waardebepaling vindt hij te hoog. Wellicht niet de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar mogelijk iets dat ook door de gemeente bij Vivare aangekaart kan worden.
Reactie: De betreffende inwoner geeft aan dat hij de WOZ waarde te hoog vindt. Er kan bezwaar worden gemaakt tegen de vastgestelde WOZ waarde door een bezwaarschrift in te dienen. De WOZ-waarde van woningen wordt vanaf 2016 weer aan de huurders bekend gemaakt via het aanslag-/beschikkingsbiljet WOZ van de gemeente Renkum. Klachten over de hoogte van door Vivare gestelde huur kunnen bij Vivare worden geuit. Hierin zijn wij als gemeente geen partij. Als de inwoner er met Vivare en de huurdersvereniging niet uitkomt, kan hij de gang naar de huurcommissie maken (www.huurcommissie.nl). Een huurder kan ook de Woonbond inschakelen ter ondersteuning bij de discussie met Vivare en de huurdersvereniging. Lidmaatschap is dan wel nodig.